Jacket - Massor med jacket

Dunjackor

Dunjackor

Dunjackor är jackor vars isolerande material är naturligt dun från antingen gäss eller änder. Dunjackans isolering hålls inne av oftast ett nylontyg men även andra material som textil förekommer.

Tidigare var dunjackan ett plagg som används vid extrema väderleker eftersom dunet var dyrt. De senaste årens ekonomiska uppsving har gjort dunjackan billigare så att den används som ett vardagsplagg vilket också ha drivit fram tunnare dunjackor som även har knappar istället för dragkedja.

Dunet i dunjackorna

Dunet i dunjackorna

Dunjackans dun har en extremt bra isolerande egenskaper som andra material har svårt att mäta sig med. Det finns dock stora skillnader på dunets kvalité i dunjackorna.

Dunet i dunjackor mäts med två kvalitetsmått. Dels CUIN som beskriver hur luftigt materialet i dunjackan är och påverkas av sammansättningen av dun och blandningen mellan dun och fjädrar. Det andra måttet kallas loft och de beskriver hur bra dunjackan isolerar mot kyla.

Modeller på dunjackor

Det finns många olika modeller av dunjackor men dunjackorna kan delas upp på fäljande sätt:

 • Dunjackor med huva eller utan huva. Rekommendationen är att du ska köpa en dunjacka med löstagbar huva. Detta val är det få som ångrar.
 • Dunjackor med knappar eller dragkedja. Knappar kan fungera om du inte tänkt använda jackan där det är riktigt kallt och blåsigt, annars är valet en dunjacka med dragkedja.
 • Modell på kragen. Det finns dunjackor med låg och hög krage. Ifall dunjackan ska vara till annat än prydnad bör du definitivt leta efter en dunjacka med hög krage så att du inte ångrar köpet senare.
 • Knäppning i halsen. Det finns flera olika typer av knäppning i halsen men det är nästa alltid bra om din dunjacka går att knäppa hela vägen upp till kragen och att krageens sidor går att knäppa ihop så att dunjackan håller helt tätt.
 • Dunjackor med fickor Det är klart att en dunjacka ska ha rejäla fickor att ha saker eller lägga vantarna i. Trots det säljs det dunjackor utan fickor. Dessutom bör du leta efter jackor med innerfickor
 • Dunjacka med eller utan muddar. En dunjacka utan muddar fungerar utmärkt i kallt väder om man har anpassade handskar. Fördelen att inte ha muddar är att dunjacka då kan ventileras lite bättre vid varmare väder.

Stora tillverkare av dunjackor

Stora tillverkare av dunjackor

De största tillverkarna av dunjackor i Sverige är de välkända märkena:

 • Canada Goose
 • Fjällräven
 • Peak Performance
 • Tommy Hilfiger
 • Boomerang

Många gånger går det att köpa dunjackorna billigt på nätet. Det du ska vara vaksam på är att om dunjackan är riktigt billig så är det troligtvis ett plagiat som du inte bör köpa. Rekommenderat är att köpa dunjackor och andra kläder på någon av de större nätbutikerna så du får vad du betalt för.

Tvätta dunjackan

Tvätta dunjackan

De flesta dunjackorna går att tvätta i 30°C. Kontrollera detta noga innan du köper dunjackan och undvika jackor som endast kan kemtvättas eftersom det kommer bli mycket dyrt i längden.

För att en dunjacka ska kunna återta sin fluffighet efter tvätt är det mycket viktigt att dunjackan kan torktumlas efter tvätt. Köp aldrig en dunjacka som inte tål att torktumlas på låg temperatur.

En jacket kan du hitta hos


Allt du behöver veta om jacket och andra jackor

När du vill veta mer om jacket eller jacketar finns intressant information och fakta nedan men också en del roliga och kul saker om jackor och blazrar.Meny - Jacket
Till förstasidan på www.jacket.seHögst upp på sidan om jacketLängst ned på sidan om jacket
SverigeAlla jacketFöretagNyheter